A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Mauritius - Průvodce

Tak jako si nelze představit holandskou krajinu bez větrných mlýnů, tak si nelze představit krajinu Mauritia bez polí s cukrovou třtinou a budov cukrovarů. Od dob, kdy sem Holanďané dovezli z dnešní Indonésie první cukrovou třtinu, se ráz ostrova značně pozměnil.

Kvůli novým a novým plantážím se kácely lesy a hynuly vzácné druhy rostlin. Na Mauritius přicházeli noví lidé, někteří díky této plodině bohatli, jiní umírali. Dodnes je produkce a prodej produktů z cukrové třtiny jedním z hlavních tahounů mauritijské ekonomiky a jedním z nejvýznamnějších vývozních artiklů ostrova.

O tom, jaký význam má pro dnešní Mauritius pěstování cukrové třtiny svědčí i fakt, že třtinová pole zabírají celou půlku z celkové plochy ostrova a přes 90% veškeré zemědělské půdy. Způsob výroby se za ta léta téměř nezměnil, jen lidskou a zvířecí sílu postupně nahradily nebo ještě nahrazují stroje. S něčím, co souvisí se zpracováním třtiny, se během svého pobytu na Mauritiu zkrátka setkáváte na každém kroku.

Jedete autem kolem políček, na kterých pracují místní zemědělci, míjíte větší či menší cukrovary, z dálky rozpoznatelné podle dýmajících komínů, předjíždíte náklaďáky plně naložené posekanou třtinou. Jednou, když jsme se v podvečer vraceli do hotelu, nás zarazil hustý dým vznášející se nad jedním z polí s cukrovou třtinou. Byla to hořící stébla třtiny, která se postupně proměnila v docela slušný požár.

Nikoho z nás tenkrát nenapadlo, že se jedná o lidmi regulovaný oheň, jehož účelem je spálit uschlé a tudíž nepotřebné listy, aby se pak třtina do cukrovarů dostala v co nejčistší podobě. Z té se kromě cukru vyrábějí další produkty, jako např. ocet, léky, parfémy nebo rum. Odpad při výrobě se využívá jako palivo, třtinové listy poslouží jako krmivo pro dobytek, takže téměř ani kousek této drahocenné rostliny nepřijde nazmar.

Na severu ostrova se nedaleko botanické zahrady nachází budova bývalého cukrovaru s příznačným názvem L'Aventure du Sucre (Dobrodružství cukru), která dnes slouží jako muzeum cukru. Tady vám originálním způsobem přiblíží snad úplně všechno od historie po výrobu a zpracování cukru na ostrově. V obchodu se suvenýry si pak můžete koupit nebo ochutnat 12 různých druhů cukru.

Spousty zajímavostí o historii, pěstování a zpracování cukrové třtiny najdete na stránkách http://vcampus.uom.ac.mu/sugar/ nebo www.prosi.net.mu/prosi.htm.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA

  • cestovatelé 79
  • fotoalba 71
  • diskuze 93
  • hotely 114